Wednesday, January 1, 2014

Panduan research buat adik-adik (pengalaman yang ciput je) part 1

research boleh jadi dugaaan yang besar buat final yea student...
jadi, saya nak kongsi tips dengan rakan-rakan seperjuangan especially degree nursing UKM
saya dan partner research saya, zatil dibawah seliaan Prof Sam dan Pn Muliati. dua orang yang bukan asing dlm reseach..

alhamdulillah...

ni saya/akak bg tips..mana tau membantu..2 % pun jadi la:

1. Pilih tajuk yang ada isu..contoh:  adakah berkesan 'tagging' di wad ? 'kenapa degree fresh graduate tidak diterima di hospital kerajaan?' (contoh je tau)

-kalau dah blur, korang jln2 di portal library atau google la jurnal2 yang berlambak tu..

2. Jurnal-OK.. klu library UKM, ada portal kan..nnt akan ada abg lib yg ajar... agak lmbat la..klu tak, korang suruh senior ajar... ada
-ProQuest(utk cari jurnal yang full dan ada questionnaire dlm tu)
-Sciendirect (bnyk gila jurnal dlm tu.. tp dia tak da tools dlm tu..kena email pd author tu)
-Ovid pulak sama mcm sciendirect tp kurang sikit jurnal dia.

3. Simpanan jurnal
-alhamdulillah zotero antara yg bagus..boleh mintak lukman ajarkan ye...

4. questionnaire
-jgn pandai2 nak ubah soal selidik tu...jgn main puzzle ye..(ada yg buat begini). questionnaire/tools memainkan peranan yg penting tau.. kalau boleh, korang cri tajuk lps tu trus cri tools sblum buat yang lain sebab nnt tak dak tools plak..kadang2 tajuk research korang boombastik kedebom sgt smpai tak da tools..huhu

5. tanya pada senior dan prof dan puan yg PERNAH buat research

6.  Literature review boleh rujuk senior abg paan dan pn roshaya..prof kata diorng pny LR 'good'..

7. kalau boleh hntr proposal pd ethic seminggu/ 2 minggu sblum presentation proposal..klu nak contoh, mnta pada senior ye :)

bersambung lagi insya Allah



No comments:

Post a Comment