Thursday, March 20, 2014

Posting Gerontology Cheras Baru

Bismillahirrahmanirrahim

apa yang ada di Cheras Baru..

Conflict is everywhere,..itu adalah pelajaran yang saya dapat untuk minggu ni

Hari pertama di Cheras Baru adalah hari MENGETAHUI..sesungguhnya Allah Maha Mengetahui... kita tahu sedikit, sedikit dan sedikit sahaja..

Hari Pertama, kami diberikan orientasi dan dibawa ketempat aktiviti warga emas.. perkara pertama yang kami lakukan ialah menjerang air utk buat kopi -_-.. setengah dari kami mencuci lantai di dapur yang sangat wow keadaannya...bayangkan mereka memakai kasut didalam dapur.. dalam pukul 10, mula kelihatan beberapa warga emas yang datang..maka kami pun menyambut dengan senang hati dan menjamah makanan dengan senang hati..kemudian, kami gotong royong membuat bihun goreng..kami(student) yang potong bawang, bunga kubis, rendam bihun..warga emas?? duduk dan berehat...eh..ni pusat aktiviti student ke warga emas??ha...dah terbalik...

sepatutnya..
 biarkan mereka buat..kita tlg makan dan tlg sikit2 ja...
-bahagikan 2 kumpulan..setengah tlg masak di dapur, setengah buat aktiviti dengan warga emas di ruang tamu(chinese)..
-untuk pengetahuan korang, mereka terbahagi kepada 2 kumpulan..kumpulan ruang tamu(chinese) dan dapur(melayu)..
-jadi, hari kedua, korang kena fikir aktiviti yang mencampur gaulkan mereka agar mereka saling mengenali...ice breaking la..


Conflict..
conflict di sini timbul apabila makanan tak cukup
-mengikut en steven(penyelia), mereka akan buat aduan tentang makanan tidak cukup..adik2, sebenarnya warga emas hanya makan satu portion shj..yang lebih, selalunya mereka bawa pulang..itu tidak dibolehkan sama sekali kerana itu adalah duit perutukan dari kerajaan... jadi, mereka perlu bersyukur dan seharusnya menggunakan pusat aktiviti dengan mengadakan aktiviti sepatutnya..jangan datang semata2 utk memasak dan pulang..

Hari ke2
aktiviti start pukul 10 sebab ada TB screening. aktiviti dimulakan dengan senamrobik..buat la dalam 30 minit dan kalau boleh buat yang simple dan tidak menyusahkan atau complicated...practice dulu malam tu utk membuatkan anda yakin di hadapan..pastikan lap top ada bateri yg penuh sebab kat dewan tu tiada tmpt charge.. kemudian buat sekurang2nya 4 aktiviti..3 aktiviti ringan, 1 sukaneka... diorang ni sangat bersemangat..antara aktiviti yang kami lakukan ialah masukkan air dalam botol guna span, puzzle, teka binatang(radio rosak), bowling.

semoga kehadiran kita memberi sinar baru uttuk warga emas ini  terus aktif dan berkasih sayang antara satu sama lain..sekian-

No comments:

Post a Comment